Gdy jesienią, czy zimą, się taki słoik otworzy to wraca wspomnienie lata. Gość "Lata z Radiem" Małgorzata Świgoń z dwutygodnika Przyjaciółka przekonuje, ze przygotowanie przetworów nie jest ani trudne, ani czasochłonne. A nawet najlepsza konfitura ze sklepu to nie dorównuje własnoręcznie zrobionej.
Małgorzata Świgoń
Wystarczy drewniana łyżka, garnek, trochę cuktu. Wybór owoców należy do tego, który będzie robił przetwory. - Wszystko zależy od tego, co lubimy - mówi Małgorzata Świgoń. U niej w kuchni zawsze muszą być przetwory z wiśni. Ekspert przyznaje, że owoce dżemy i konfitury są kaloryczne, ale z drugiej strony, przetworów nie je się łyżkami, a są one dodatkiem do sera, czy wypieków.
Małgorzata Świgoń podaje też przepisy na przetwory warzywne, w tym na pikle i ogórki konserwowane, ale w zalewie staropolskiej.
Posłuchaj całej rozmowy, w której są przepisy na przetwory z owoców i warzyw, w tym na wyjątkowy ser jabłeczny.
Rozmawiał Wiesław Molak.
(ag)