Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Klaudia Hatała 11.11.2017

Probiotyki. Czym są i czy warto je zażywać?

Dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka bakterii fermentujących mleko znany był już w starożytności.
Posłuchaj
  • Probiotyki. Czym są i czy warto je zażywać? (Pigułka na zdrowie/Jedynka)
Czytaj także

Współczesna definicja FAO/WHO opisuje hasło "probiotyki" jako "żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na zdrowie gospodarza". Dziś przemysł spożywczy korzysta już z dobroczynnego działania probiotyków i dodaje je do wybranych produktów.

- Są złe i dobre bakterie. Te dobre czyli bakterie kwasu mlekowego produkują kefir, jogurt, kapustę i ogórki kwaszone - mówi prof. Danuta Kołożyn-Krajewska prowadząca badania nad probiotykami w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego. - Fermentacja to forma oddychania bakterii, bo to są bakterie beztlenowe. Jeżeli udokumentujemy, że dany szczep probiotyczny ma takie właściwości, że poprawia odporność, możemy przypuszczać, że jeżeli dodamy go do żywności będzie ona równie dobra, a może nawet lepsza - dodaje.

Czy bakterie kwasu mlekowego zmieniają smak żywności? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.

***

Tytuł audycji: Pigułka na zdrowie

Prowadzi: Artur Wolski

Gość: prof. Danuta Kołożyn-Krajewska (prowadząca badania nad probiotykami w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego)

Data emisji: 11.11.2017

Godzina emisji: 13.48

kh