"Bezpieczna żywność - od pola do stołu". Pod tym hasłem obchodzony jest w tym roku Światowy Dzień Zdrowia. Święto przypadające 7 kwietnia ustanowiono z okazji powołania Światowej Organizacji Zdrowia WHO, w 1948 roku.
Igor Radziewicz-Winnicki podkreśla, że Polska żywność jest bardzo bezpieczna, a obawiać się powinniśmy jedynie zanieczyszczeń bakteryjnych. - Bardzo boimy się chemicznych dodatków. Mamy przekonanie, że im bliżej natury, tym lepiej, co w praktyce czasami bywa złudne. Ludzkość od lat trawiły epidemie chorób bakteryjnych - informuje gość Jedynki. - Wpływ dodatków konserwujących żywność na zdrowie jest dzisiaj znikomy. Zdecydowanie większe niebezpieczeństwo stwarza obecność na przykład grzybów, które wynikają z psucia się żywności - dodaje wiceminister zdrowia.
Gość "Sygnałów dnia" mówi, że na każdym etapie produkcji, przetwarzania i podawania żywności są odpowiednie przepisy, które gwarantują nam wszystkim bezpieczeństwo. - Zawsze podstawą bezpieczeństwa żywności jest nieustająca kontrola i dbanie o szczegółowe przestrzeganie poszczególnych procesów bezpieczeństwa. Począwszy od czystych rąk, a skończywszy na całym systemie nadzoru bezpieczeństwa w łańcuchu produkcji - zaznacza.
- Polska żywność jest dzisiaj znacznie bardziej bezpieczna, niż była 15-20 lat temu, a częstość występowania masowych zatruć w Polsce, czy epidemii różnych chorób zakaźnych jest taka sama, jak w innych krajach europejskich, więc system nadzoru nad bezpieczeństwem żywności w Polsce jest odpowiedni - ocenia Igor Radziewicz-Winnicki.
Wiceminister zdrowia tłumaczył także, dlaczego w polskich aptekach brakuje niektórych leków, i jakie są plany rozwiązania tego problemu.
***
Tytuł audycji: Sygnały dnia
Prowadził: Krzysztof Grzesiowski
Gość: Igor Radziewicz-Winnicki (podsekretarz stanu w Ministerstwie Zdrowia)
Jak w Polsce i Europie dba się o bezpieczeństwo żywności - sprawdzała Ewa Syta.
Data emisji: 7.04.2015
Godzina emisji: 7.17
kh/asz
>>>Zapis całej rozmowy