Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Agnieszka Kamińska 15.03.2012

O soli i suszu jajecznym w dniu konsumenta (wideo)

Marek Posobkiewicz, zastępca GIS: nikt się nie spodziewał, że ktoś będzie w taki sposób fałszował sól.
O soli i suszu jajecznym w dniu konsumenta (wideo)Wikipedia/Tomasz Sienicki
Posłuchaj
  • Zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego, Marek Posobkiewicz w "Sygnałach dnia"
Czytaj także

Marek Posobkiewicz, zastępca Głównego Inspektora Sanitarnego zapewniał w "Sygnałach dnia", że żywność, do której producenci dodali sól przemysłową, jest bezpieczna. Jak mówił inspektor, dostawcy soli oszukiwali w sprawie jej jakości, ale żywność nie jest groźna dla zdrowia. Tę sytuację porównał do umieszczenia podrobionych części w samochodzie. - Po to są ustalane parametry dla soli, żeby się do nich stosować. Na szczęście nie było zagrożenia – powiedział Marek Posobkiewicz.

Czy w Polsce jest sposób na wychwycenie tego rodzaju oszustw? Inspektor przyznał, że niestety, oszustwa czasem się zdarzają. Jeśli jednak organ kontroli wychwyci je na którymś etapie, uruchomi się cały system – powiedział gość Jedynki.

Prokuratura nie udostępnia informacji o zakładach, do których trafiła sól ze względu na toczące się śledztwo. Posobkiewicz mówi, że podanie ich nazw, zwłaszcza w kontekście tego, że sól nie była groźna dla zdrowia, byłoby zabójstwem dla tych firm.

Żywności z solą przemysłową nie powinno juz być na rynku: we wtorek poinformował o tym Główny Inspektorat Sanitarny.

>>>Przeczytaj zapis rozmowy

Marek Posobkiewicz mówił również, że przeprowadzono szereg kontroli, jeśli chodzi o susz jajeczny, produkowany z nieświeżych jaj. - Tu również mieliśmy do czynienia z zafałszowaniem - powiedział. Tylko jeden z oszukujących konsumentów zakładów miał numer weterynaryjny, pozostałe działały nielegalnie. Inspekcja weterynaryjna mogła o nich nie wiedzieć.

agkm

Rozmawiali Roman Czejarek i Krzysztof Grzesiowski.