Autorka książki "Pejzaż bez kolców. Meksyk słońcem malowany" podkreśla, że oprócz muzyki i tańca Meksykanie kochają dobrą kuchnię. - Drugie imię Meksyku brzmi "tacos". To placuszek z tortilli, do którego wkłada się różne rodzaje mięsa. To danie trochę podobne do kebabu - wyjaśnia Sylwia Mróz.
Sylwia Mróz Drugie imię Meksyku brzmi "tacos". To placuszek z tortilli, do którego wkłada się różne rodzaje mięsa
Stwierdza ona też, że stereotyp, jakoby w Meksyku było bardzo niebezpiecznie, jest nieprawdziwy. - Kiedy pierwszy raz przyjechałam do tego kraju osiem lat temu, byłam bardzo przestraszona. Ale było bezpiecznie, wystarczy sprawdzić na stronie MSZ, które stany są aktualnie zagrożone - wyjaśnia gość radiowej Jedynki.
Jak Meksykanie reagują na nazwisko Roberta Lewandowskiego? Czy to prawda, że są bałaganiarzami? I jakie pamiątki warto przywieźć z tego kraju? O tym w audycji.
***
Tytuł audycji: "Cztery Pory Roku"
Prowadzi: Roman Czejarek
Gość: Sylwia Mróz (dziennikarka Polskiego Radia, autorka książki "Pejzaż bez kolców. Meksyk słońcem malowany")
Data emisji: 21.10.2016
Godzina emisji: 9.22
mg/pg