Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Klaudia Hatała 20.12.2019

Ryby warto jeść nie tylko od święta. Które wybierać, żeby nie szkodzić środowisku?

Zawarte w nich kwasy omega-3 to samo zdrowie, dlatego jak najczęściej powinny lądować na naszych talerzach. Najpierw jednak, zanim rybę kupimy, powinniśmy sprawdzić skąd pochodzi i jak jest łowiona. Jak zatem kupować ryby odpowiedzialnie?
Posłuchaj
  • Dlaczego warto jeść ryby? (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Joanna Ornoch z międzynarodowej organizacji pozarządowej MSC propagującej kupowanie ryb z tzw. certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa informuje, że jeśli wybieramy w sklepach produkty oznaczone na opakowaniu certyfikatami MSC i ASC (niebieska i zielona rybka) nie robimy przyrodzie krzywdy.

- Dobrze byłoby żebyśmy korzystali z wartości odżywczych ryb tak, żeby nie zabrakło ich również dla naszych dzieci, wnuków, przyszłych pokoleń, bo to wcale nie jest takie pewne. Przez wiele lat myśleliśmy, że ryb w oceanach nigdy nie zabraknie tymczasem badania pokazują, że obecnie ponad 1/3 światowych dzikich ryb jest przełowiona. Łowimy za dużo. Tak dużo, że ryby nie mogą się odradzać - podkreśla gość Jedynki. 


Czytaj więcej
karp1200.jpg
Karp nie musi cierpieć

- Ryby są przepiękną materią do gotowania. Warto jednak wybierać te pochodzące ze stabilnych, bezpiecznych połowów  - podkreśla w "Czterech porach roku" także mistrz kulinarny Grzegorz Łapanowski i zdradza, które ryby są jego ulubionymi oraz jak pozbyć się ości z karpia. Więcej w nagraniu. 

Jak dużo ryb jedzą Polacy i jak wypadają na tle Unii Europejskiej? Jak powinna pachnieć świeża ryba? W których rybach znajdziemy najwięcej kwasów omega-3? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania. 

***

Tytuł audycji: Cztery pory roku 

Prowadzą: Sława BieńczyckaRoman Czejarek

Gość: Joanna Ornoch (z międzynarodowej organizacji pozarządowej MSC propagującej kupowanie ryb z tzw. certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa), Grzegorz Łapanowski (mistrz kulinarny)

Data emisji: 20.12.2019

Godzina emisji: 11.13

kh