Joanna Ornoch z międzynarodowej organizacji pozarządowej MSC propagującej kupowanie ryb z tzw. certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa informuje, że jeśli wybieramy w sklepach produkty oznaczone na opakowaniu certyfikatami MSC i ASC (niebieska i zielona rybka) nie robimy przyrodzie krzywdy.
- Dobrze byłoby żebyśmy korzystali z wartości odżywczych ryb tak, żeby nie zabrakło ich również dla naszych dzieci, wnuków, przyszłych pokoleń, bo to wcale nie jest takie pewne. Przez wiele lat myśleliśmy, że ryb w oceanach nigdy nie zabraknie tymczasem badania pokazują, że obecnie ponad 1/3 światowych dzikich ryb jest przełowiona. Łowimy za dużo. Tak dużo, że ryby nie mogą się odradzać - podkreśla gość Jedynki.
Karp nie musi cierpieć
- Ryby są przepiękną materią do gotowania. Warto jednak wybierać te pochodzące ze stabilnych, bezpiecznych połowów - podkreśla w "Czterech porach roku" także mistrz kulinarny Grzegorz Łapanowski i zdradza, które ryby są jego ulubionymi oraz jak pozbyć się ości z karpia. Więcej w nagraniu.
Jak dużo ryb jedzą Polacy i jak wypadają na tle Unii Europejskiej? Jak powinna pachnieć świeża ryba? W których rybach znajdziemy najwięcej kwasów omega-3? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzą: Sława Bieńczycka, Roman Czejarek
Gość: Joanna Ornoch (z międzynarodowej organizacji pozarządowej MSC propagującej kupowanie ryb z tzw. certyfikatem zrównoważonego rybołówstwa), Grzegorz Łapanowski (mistrz kulinarny)
Data emisji: 20.12.2019
Godzina emisji: 11.13
kh