Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 10.01.2020

Churros - jak zrobić w domu? Prosty przepis

Hiszpańskie churros mają coś z pączka, coś z faworka, coś z ptysia. To jest bajecznie prosty, efektowny i oryginalny deser.
Posłuchaj
  • Prosty przepis na churros (Cztery pory roku/Jedynka)

By zrobić domowe churros musimy sobie przygotować: szklankę mleka, cztery całe jajka, ćwierć kostki masła, czubatą łyżkę mąki, dwie łyżki cukru (plus łyżka cukru z prawdziwą wanilią), szczyptę soli i olej do smażenia. 

Mleko należy zagotować z masłem i cukrem. Do gorącej masy dodajemy mąkę. Mieszamy do powstania jednolitej gęstej papki a następnie odstawiamy do ostudzenia. Do chłodnej masy wbijamy jajka. Gotową masę wyciskamy przez rękaw cukierniczy lub strzykawkę na rozgrzany olej. Smażymy aż paski nabiorą złotej barwy.

A jeśli nie churros to może pączki?

Tradycyjne pączki robi się z mąki pszennej, drożdży, jajek, mleka, cukru, masła i spirytusu. - Moja ciocia Zosia, by pączki były mięciutkie, stosowała pewien trik, który i ja stosuję. Ona żółtka ubijała na parze i dopiero potem wlewała je do ciasta drożdżowego - powiedziała restauratorka Marta Gessler. Pączki smażymy na smalcu. - Tłuszcz rozgrzewamy wolniutko. Jego nie może być tylko trochę, pączki muszą się kąpać, ale jednocześnie trzeba pamiętać, że pączek zanurza się tylko tyle, ile trzeba. Fajnie, jak jest taka maleńka obwódka - dodała Gessler.

Aktorka i propagatorka zdrowego żywienia Monika Mrozowska przekonuje, że pączki nie muszą być bombą kaloryczną. - Ja rozrabiam drożdże z odrobiną miodu albo cukru trzcinowego. Zalewam ciepłą wodą i czekam aż drożdże sobie trochę popracują. Do tego dodaję 250 gramów mąki orkiszowej. Przez następną godzinę ciasto sobie spokojnie rośnie. Później ponownie je zagniatam. Pączki piekę w piekarniku, ale by miały one pączkowy posmak do ciasta dodaję odrobinę oleju - u mnie jest to olej kokosowy, ale może być inny - wyjaśniła. 

O rumuńskich ciepłych pączkach z dziurką - papanasi - wypełnionych konfiturą i śmietanką, opowiedziała w audycji Sabra Daici z Rumuńskiego Instytutu Kultury w Warszawie.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 10.01.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk