Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Katarzyna Karaś 17.01.2020

Pomysły na śniadanie. Co można zrobić z awokado?

Awokado jest znakomitym substytutem masła, dobrym dodatkiem do sałatek. Jest bogate w tłuszcze nienasycone - działa korzystnie przeciwmiażdżycowo, na stawy i przy dolegliwościach wątroby.
Posłuchaj
  • Pomysły na śniadanie. Co można zrobić z awokado? (Cztery pory roku/Jedynka)
Czytaj także

Najprostszy przepis na śniadanie z awokado? Bierzemy awokado, obieramy je ze skórki i gnieciemy. Pastę kładziemy na kromki chleba i skrapiamy cytryną. Możemy zrobić też wersję "na ostro" i do pasty z awokado dodać drobno pokrojoną cebulę, sól i pieprz.

Śniadanie to podstawa

- Słodka kawa i tost to jest pomysł na to, aby metabolizm podkręcił się do takiego stopnia, że nie będziemy w stanie funkcjonować, będziemy musieli poleżeć - powiedziała Celina Statkiewicz, organizatorka warsztatów kulinarnych.

Co więc zjeść na śniadanie? - Śniadanie zrównoważone to takie, które zawiera i węglowodany, i białka, ale w bardzo dobrej postaci. Jak pieczywo to pełnoziarniste. Mogą być płatki orkiszowe, owsiane. One zawierają bardzo dużo błonnika, który przepięknie wymiata nam z układu pokarmowego i trawiennego niedobre rzeczy. Bardzo ważne są też witaminy, czyli fajnie jak do takiej owsianki wkroimy sobie jabłko albo banana - wyjaśniła Statkiewicz.

Jak ekspertka widzi idealnie skomponowany talerz śniadaniowy? - Na takim idealnym talerzu widzę tost z pieczywa pełnoziarnistego - może to być chleb żytni na zakwasie. Do tego awokado - ono nam daje zdrowe tłuszcze, jak również kwasy omega - rukola, roszponka, pomidor koktajlowy - wymieniła.

Koktajl na śniadanie

- Koktajle z kaszą i mlekiem roślinnym spokojnie mogą nam zastąpić śniadanie. Koktajle mogą być też dodatkiem do posiłku - wskazała psychodietetyczka Katarzyna Błażejewska. - Koktajle są świetną odpowiedzią na wszystkie zalecenia dietetyków. Po pierwsze ułatwiają nam regularne jedzenie, bo możemy je mieć zawsze ze sobą i wypić kiedy chcemy, nie trzeba ich podgrzewać. Z drugiej strony dostarczają nam różnych cennych wartości odżywczych - podkreśliła.

Pomysł Małgorzaty Raduchy na koktajl to: garść zieleniny (roszponka, jarmuż) i do tego owoc (jabłko, banan, ananas). Wszystko blendujemy, dodajemy miód i gotowe.

***

Tytuł audycji: "Smaki polskie" w ramach audycji Cztery pory roku 

Prowadzą: Sława Bieńczycka i Roman Czejarek

Autorka: Małgorzata Raducha

Data emisji: 17.01.2020

Godzina emisji: 9.00 - 12.00

kk