- Popularnym zamiennikiem mięsa dostępnym prawie w każdym sklepie są kotlety sojowe, które w bardzo prosty sposób są w stanie wydobyć z siebie mięsny smak - mówi Dorota Jaworska i zwraca uwagę, że dania mięsne zwykle charakteryzują się dodatkami, które są bardzo ważne i nie należy o nich zapominać. Proponuje na przykład zamarynowanie zwykłego tofu w sosie sojowym z dodatkiem papryki wędzonej, nieaktywnych płatków drożdżowych przez kilkanaście minut, a później usmażenie go z dodatkiem cebulki.
Gość Jedynki zwraca uwagę, że w momencie kiedy myśli się o tym, żeby ograniczyć mięso czy z niego zrezygnować, nie wystarczy z talerza, na którym są ziemniaki, kotlet i surówka odrzucić kotlet. - Trzeba pamiętać o tym, że pozbawia się pewnych wartości odżywczych, które jednak w mięsie i produktach zwierzęcych występują - podkreśla Dorota Jaworska i dodaje, że dobrymi zamiennikami mogą być na przykład: tofu, tempeh, białko teksturowane czy rośliny strączkowe.
Ale czy dieta wegetariańska jest na pewno zdrowa?
- Mam wielu pacjentów, którzy są weganami albo wegetarianami, ale trzeba to robić mądrze - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dietetyk i kardiolog dr Michał Mularczyk i dodaje, że na dietę wegetariańską nie można przejść z dnia na dzień.
Lekarz zwraca uwagę, że niedobory wapnia czy żelaza, które mogą się ewentualnie pojawić w wyniku diety wegetariańskiej można bilansować różnymi rodzajami kasz, ale pod warunkiem, że wymoczymy je przez 12 godzin przed ugotowaniem. - W kaszach jest kwas fitynowy, który jest dla nas substancją antyodżywczą - zaznacza.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzą: Marzena Kawa i Daniel Wydrych
Goście: Dorota Jaworska (weganka, autorka książki "A jak nie mięso, to co?"), dr Michał Mularczyk (dietetyk i kardiolog)
Data emisji: 03.02.2020
Godzina emisji: 11.00-12.00
kh