Na cienkim czy grubym cieście, z parmezanem lub gorgonzolą, łagodna czy ostra. Każda smakuje wspaniale.
Alicja Prazner
Jej tajniki ujawnia w radiowej Jedynce Alicja Prazner, która kilka lat pracowała w pizzeriach we Włoszech, a obecnie kontynuuje swe kulinarne pasje w Warszawie. Słuchaczom zdradza przepis na ciasto.
Przepis: 2 kg mąki, 1 litr wody, 2 stołowe łyżki soli i ok. 10 gramów drożdży. Lepiej dać drożdży mniej niż przesadzić
- Ciasto musi leżakować - radzi. 12, a najlepiej 24 godziny, bo inaczej pizza zacznie nam rosnąć w żołądku. Absolutnie zakazane jest dodawanie cukru! Zresztą w całej kuchni włoskiej nie używa się cukru. Inną tajemnicą dobrej pizzy jest to, że wszystkie dodatki muszą być świeże.
Anna Prazner zdradza wiele innych tajników. Radzi, jakiej mąki użyć, w jakiej temperaturze i jak długo piec pizzę, a także jak zagnieść ciasto.
Rozmawiała Marta Kielczyk.
(ag)