Jak wyjaśnia prof. Andrzej Kowalski, wcześniej rolnik mógł podać turyście mleko, ale już nie zrobiony z niego ser. Mógł sprzedać marchewkę, ale umytej już nie, bo to żywność przetworzona. Teraz to się zmieni.
Dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej powiedział, że zmiany prawne legalizują sytuację, która i tak miała miejsce. Jego zdaniem wcześniejsze regulacje nie miały sensu. Jak podkreślił, podobne zmiany powinny dotyczyć wyrobów alkoholowych. - Co jest w tym złego, jeżeli rolnik zaserwuje swoim gościom nalewkę? - zapytał gość Jedynki i dodał, że budżet to wytrzyma.
Według nowej ustawy, jeśli rolnik sprzedaje przetwory o rocznej wartości, która nie przekracza 150 tysięcy euro, to zapłaci od tego tylko 2 proc. podatku. To wywołuje pytania, czy nie jest to dyskryminacja innych branż. Prof. Andrzej Kowalski wyjaśnił, dlaczego tylko rolnicy mogą korzystać z tej zmiany w prawie.
Sami zainteresowani nie do końca cieszą się z nowych przepisów i nie szczędzą im krytyki. Dlaczego? Zapraszamy do wysłuchania nagrania audycji.
Tytuł audycji: Popołudnie z Jedynką
Prowadził: Przemysław Szubartowicz
Gość: Prof. Andrzej Kowalski (Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej)
Data emisji: 6.05.2015
Godzina emisji: 15.37
bk/ag