Mięso czerwone powinno być minimalizowane w diecie. Unikać powinniśmy wędlin, gdyż są dowody na to, że zwiększają one ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego - takie jest oficjalne stanowisko Światowego Funduszu Badań nad Rakiem.
- To, co dzisiaj nas najbardziej nęka, to nie choroby zakaźne, głód, niedobory żywieniowe tak jak 100 lat temu, ale przede wszystkim choroby przewlekłe - podkreśla Edyta Biernat-Kałuża, kierownik Centrum Medycyny Żywienia Carolina Medical Center.
Dwie pierwsze przyczyny śmierci to choroby układu krążenia i choroby nowotworowe. - W Polsce aż 70 proc. ludzi umiera z powodu tych chorób - dodaje dr Małgorzata Dessmont, specjalista medycyny żywienia.
Ryzyko zachorowań na raka i choroby serca zmniejsza odpowiednia dieta. Optymalna dla zdrowia, zdaniem ekspertek, jest dieta oparta o produkty roślinne. Niekoniecznie wegetariańska. - Warzywa, owoce, rośliny strączkowe powinny stanowić gros naszej diety - tłumaczy Biernat- Kałuża, żywieniowiec. - Z niewielkim dodatkiem produktów mięsnych i jeszcze mniejszym dodatkiem produktów wysoko przetworzonych, czyli np. słodkich napoi, fast- foodów - dodaje.
Owoce i warzywa powinny stanowić co najmniej połowę naszej diety. Niestety niewielu z nas odżywia się w ten sposób. Europejczycy są bardziej mięsożerni. Dla Polaków mięsa to podstawa. Niestety zjadamy o wiele więcej mięsa niż Azjaci, co przekłada się na nasze zdrowie.
- Różnice w zachorowalności i umieralności spowodowane stylem życia były do niedawna drastyczne między krajami Zachodu i Azją Wschodnią - przyznaje Edyta Biernat-Kałuża. Z badań wynika, że wołowina, wieprzowina i baranina zwiększają umieralność z powodu chorób krążenia, cukrzycy i nowotworów.
Dowiedz się jaka dieta jest najbardziej odpowiednia dla Ciebie - posłuchaj "Debaty medycznej".
Rozmawiał dr Mariusz Gujski.
(mb)