W pierwszej połowie lipca przeprowadzono kontrolę w 1060 takich obiektów i aż w 992 stwierdzono nieprawidłowości, przede wszystkim takie jak łamanie zasad przechowywania towaru (23,6 proc.), niezadowalający stan sanitarny pomieszczeń i wyposażenia (20,4 proc.), sprzedaż towarów bez oznakowania lub z niepełną informacją (16 proc.) oraz sprzedaż artykułów przeterminowanych (14,5 proc.).
Według Ministerstwa Zdrowia charakter tych nieprawidłowości jest taki, że ich usunięcie nie wymagało nakładów finansowych, co świadczy o braku w obiektach żywienia zbiorowego oraz obiektach handlowych wystarczającej kontroli ze strony pracowników oraz kierownictwa.
W wyniku kontroli zamknięto 170 obiektów handlowych i restauracji, ale po usunięciu nieprawidłowości 130 z nich wznowiło pracę.
PAP/agkm
Informacje o Białorusi: Raport Białoruś, serwis portalu PolskieRadio.pl
bialorus.polskieradio.pl