Czwórka
migrator migrator
05.07.2010
Kuchnia molekularna i ABC retuszu
O potrawach gotowanych w ciekłym azocie i o poprawianiu zdjęć wczoraj i dziś donosił "Czwarty wymiar" 2 lipca.
Glow Images/East News
Posłuchaj
-
Kuchnia molekularna
-
ABC retuszu
Czytaj także
Jeżeli macie dość schabowego z ziemniakami i kapustą, to mamy coś specjalnie dla Was: dania prosto z kuchni molekularnej. Chociaż w warunkach domowych trudno poddawać jedzenie obróbce ciekłym azotem – jeśli tylko będziecie mieli okazję spróbować tak spreparowanych pokarmów, nie wahajcie się! Doznania smakowe są niezwykłe. Przekonała się o tym nasza reporterka Marta Hoppe, dla której gotował szef molekularnej kuchni Jacek Grochowina.
ABC retuszu
Zdjęcia nie tylko pozwalają na zatrzymanie ulotnych chwil, ale również na ich… korektę. A dokładniej: pozwalają na to programy do obróbki zdjęć. Dzięki nim możemy rozjaśnić zbyt ciemne fotografie, manipulować kontrastem, balansem bieli, możemy również – choć to wyższa szkoła jazdy – „poprawić” cerę lub figurę, nie mówić już o całkiem poważnych „operacjach plastycznych”…
O historycznych i współczesnych metodach poprawiania zdjęć w reportażu Kasi Klepaczewskiej.