Maria Kowalewska podkreśliła, że dodatkowa opłata dla przedsiębiorców ma być zachętą do tego, by nie marnować żywności. - Ta opłata jest również po to, by wspierać organizacje społeczne by mogły budować infrastrukturę i by była możliwość odbioru takiej żywności – zauważyła.
Maria Kowalewska zaznaczyła także, że widzi w Polsce zmiany mentalne wśród zarządów sieci handlowych. - Działania, które banki żywności podejmują już niemal od 10 lat dają pewne skutki. Dość często rozmawiamy dziś o tym problemie, mamy też już konkretne dane i szacunki – wyliczała Maria Kowalewska.
Podkreśliła również, że sieci, które zdecydowały się na współpracę z bankami żywności, widzą korzyści we wzajemnej współpracy. - Jest też szereg producentów żywności, którzy przekazują żywność bankom – dodała. Maria Kowalewska zaznaczyła też, że „sami konsumenci zauważają problem marnowania jedzenia, bo temat ten przewija się w społeczeństwie”.
Więcej w całej rozmowie.
Gospodarzem audycji był Krzysztof Grzybowski.
Polskie Radio 24/pr
___________________
Data emisji: 22.12.16
Godzina emisji: 14:18