Najczęściej sprawdzaną przez Polaków informacją na etykietach żywnościowych jest cena i data ważności. Jednak świadomy konsument może dowiedzieć się z etykiety znacznie więcej.
– Powinniśmy zwracać uwagę na skład danego produktu, a więc składniki wykorzystane do jego produkcji oraz na wartość odżywczą, a więc zawartość kaloryczną, która jest podana w kilokaloriach i dżulach, oraz takich składników jak białko, tłuszcze, węglowodany i sól – mówiła Paulina Gąsiewska.
Podstawową zasadą etykiet jest informowanie konsumenta. Według prawa, etykiety powinny zawierać podstawowe informacje o produkcie, mogą reklamować i zachęcać do kupna, ale nie mogą wprowadzać w błąd co do specyfiki, zastosowania, czy zalet danego produktu.
– Każdy z nas powinien wiedzieć, jakiego rodzaju informacji poszukiwać – doradzał Dariusz Łomowski. – Należy również odróżniać informacje od reklamy – dodał.
Dlaczego powinniśmy czytać etykiety na produktach żywnościowych? Jak rozgryźć oznaczenia, które się tam znajdują? O tym w całej audycji.
Program prowadziła Sylwia Zadrożna.
Polskie Radio 24/dds
Pogotowie Konsumenckie w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje
____________________
Data emisji: 02.02.2017
Godzina emisji: 21.33