Jak podkreślił Robert Szefler, warunki życia kur w hodowlach klatkowych nie odpowiadają ich naturalnym potrzebom. – Kury w hodowlach klatkowych żyją w ciągłym cierpieniu psychicznym i fizycznym. Problemem jest m.in. brak światła naturalnego, ponieważ wszystkie hodowle klatkowe i większość ściółkowych prowadzi się w zamkniętych pomieszczeniach - bardzo dużych halach – wyjaśnił gość.
Jak dodał, dzioby kurczaków są często obcinane, po to by ograniczyć agresywne zachowania, które pojawiają się w takich warunkach. - Zdarza się też, że nieżywe kury leżą w klatce kilka dni – podkreślił Szefler.
Gość zaznaczył, że chów klatkowy dotyczy w Polsce ponad 90 proc. produkcji jaj. - Najprostszą rzeczą, którą możemy zrobić by ograniczyć cierpienie tych zwierząt jest wybór odpowiednich jajek z sklepie – podkreślił.
Wyjaśnił, że wszystkie jajka w sklepach muszą być oznakowane i posiadać odpowiedni symbol, który oznacza rodzaj hodowli. - Symbol 3 odpowiada jajom z hodowli klatkowej, czyli tej, gdzie panują najgorsze warunki. Im mniejsza cyfra, tym kury są lepiej traktowane. Cyfra 2 to hodowle ściółkowe, niewiele jednak lepsze od klatkowych – tłumaczył.
Szefler zaznaczył, że jeśli można dokonać wyboru w sklepie, najlepiej jest wybrać jaja oznaczone symbolem 1. - To jaja od kur wolnowybiegowych, które mają na bieżąco nieograniczony dostęp do wolnej przestrzeni na zewnątrz kurnika. Można też wybrać jaja z symbolem 0, gdzie kury przebywają w hodowlach ekologicznych – podsumował.
Więcej w całej rozmowie.
Gospodarzem audycji była Aleksandra Szywała.
Polskie Radio 24/pr
____________________
Poznajmy się - między nami zwierzętami
Data emisji: 8.04.17
Godzina emisji: 16:15