Gościem audycji "Droga przez mąkę" był jeden z najsłynniejszych na świecie producentów win, z pochodzenia Polak. - Mój ojciec wyrabiał wino w czasach prohibicji. To było legalne, bo prawo pozwalało na zrobienie 700 litrów wina na własne potrzeby. Ojciec nigdy takiej ilości nie wyprodukował. Zająłem się tym ja, po latach - powiedział w Dwójce Warren Winiarski.
Gość audycji opowiedział o swoje drodze do sukcesu, który odniósł 14 maja 1976 r. w Paryżu. Wtedy to w szranki stanęły wina francuskie i amerykańskie. Kilkunastu sędziów, wyłącznie Francuzów, degustowało trunki, nie znając ich pochodzenia. Werdykt wstrząsnął całym światem winiarskim. Najlepsze okazało się wino kalifornijskie Winiarskiego.
"Stag’s Leap Cabernet Sauvignon 1973", pokonując najdroższe i najwybitniejsze francuskie châteaux, przeszło do legendy. Butelka tego wina wystawiana jest w Smithsonian's National Museum of American History jako jeden z "101 przedmiotów, które stworzyły Amerykę". O kulisach drogi na ten szczyt opowiada w nagraniu audycji Warren Winiarski.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzi: Łukasz Modelski
Data emisji: 4.11.2017
Godzina emsji: 12.00
mko/jp