Dwójka
Piotr Grabka
04.03.2019
Espresso w domu? Potrzeba dużo pieniędzy i czasu
- Wyjściowy domowy zestaw dla amatora espresso, złożony z młynka i ekspresu, to koszt na poziomie 6-8 tysięcy złotych. Górnej granicy nie ma - o specyfice robienia esencjonalnej kawy opowiadał w Dwójce fizyk Grzegorz Łucki.
Posłuchaj
-
Grzegorz Łucki o sekretach parzenia kawy (Droga przez mąkę/Dwójka)
Gość audycji "Droga przez mąkę" dodał, że ważniejsze od solidnego sprzętu jest opanowanie umiejętności przygotowywania dobrego espresso. - Podstawowe zasady wydają się dosyć proste, można je spisać na kartce papieru, ale w praktyce to długa droga przez mękę.
Grzegorz Łucki mówił o kluczowych elementach przygotowania espresso, ale też wyjaśnił, dlaczego kawa jest najbardziej skomplikowaną substancją, jaką człowiek spożywa w formie płynnej.
***
Tytuł audycji: Droga przez mąkę
Prowadzenie: Łukasz Modelski
Gość: Grzegorz Łucki
Data emisji: 2.03.2019
Godzina emisji: 12.30
bch/pg