Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Piotr Grabka 04.03.2019

Espresso w domu? Potrzeba dużo pieniędzy i czasu

- Wyjściowy domowy zestaw dla amatora espresso, złożony z młynka i ekspresu, to koszt na poziomie 6-8 tysięcy złotych. Górnej granicy nie ma - o specyfice robienia esencjonalnej kawy opowiadał w Dwójce fizyk Grzegorz Łucki.
Posłuchaj
  • Grzegorz Łucki o sekretach parzenia kawy (Droga przez mąkę/Dwójka)

Gość audycji "Droga przez mąkę" dodał, że ważniejsze od solidnego sprzętu jest opanowanie umiejętności przygotowywania dobrego espresso. - Podstawowe zasady wydają się dosyć proste, można je spisać na kartce papieru, ale w praktyce to długa droga przez mękę.

Grzegorz Łucki mówił o kluczowych elementach przygotowania espresso, ale też wyjaśnił, dlaczego kawa jest najbardziej skomplikowaną substancją, jaką człowiek spożywa w formie płynnej.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę 

Prowadzenie: Łukasz Modelski

Gość: Grzegorz Łucki

Data emisji: 2.03.2019

Godzina emisji: 12.30

bch/pg