Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Dwójka
Jacek Puciato 06.04.2019

Tymoteusz Michalski: najlepsza oliwa jest z czystych miejsc

- Na jakość oliwy z Kalamaty wpływa dostęp do morza, wiatry i prądy opływające Peloponez, ale przede wszystkim braku przemysłu w okolicy. Czystość tego regionu jest najważniejsza - mówił w Dwójce Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa".
Gaj oliwny w regionie KalamataGaj oliwny w regionie KalamataShutterstock/Oleg Znamenskiy
Posłuchaj
  • Tymoteusz Michalski o sztuce robienia dobrej oliwy (Droga przez mąkę/Dwójka)
Czytaj także

Gość audycji "Droga przez mąkę" wiele lat spędził w Grecji, gdzie przyzwyczaił się do oliwy wysokiej jakości. Gdy wrócił do Polski, zaczęło mu jej brakować. Tak narodził się pomysł, by rozpocząć współpracę z greckim gajem oliwnym. - Nawiązałem kontakt z Kostasem, właścicielem uprawy o powierzchni 27 hektarów, który nie stosuje oprysku. Rokrocznie jeżdżę tam na zbiory i zamiast przywozić wynagrodzenie, przywożę i robię oliwę - mówił Tymoteusz Michalski.

Smakosz oliwy opowiadał o właściwościach oleju roślinnego z Kalamaty, ale też o niezwykłej atmosferze panującej w gaju podczas zbiorów. Tymoteusz Michalski mówił o sztuce zbierania oliwek i procesie wytwarzania oliwy. Gość audycji tłumaczył, czym różni się dobra esencjonalna oliwa od tej, którą można dostać w supermarketach. Tymoteusz Michalski wyjaśnił ponadto, co Grecy nie robią z pozostałościami oliwek po pierwszym tłoczeniu.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadzi: Łukasz Modelski

Gość: Tymoteusz Michalski z inicjatywy "Oliwa wypływa"

Data emisji: 6.04.2019

Godzina emisji: 12.30

bch/ac