IAR
Katarzyna Karaś
30.08.2016
Genetyczne predyspozycje kawoszy. To, ile pijemy kawy mamy zakodowane w genach?
Średnio ludzie na całym świecie wypijają około dwóch miliardów filiżanek kawy dziennie. Jedni piją więcej, inni mniej.
Posłuchaj
-
Genetyczne predyspozycje kawoszy. Relacja Rafała Motriuka (IAR)
Zdaniem naukowców z Włoch, Holandii i Szkocji, odpowiedzialny jest za to gen PDSS2.
Jedna z jego odmian sprawia, że ciało człowieka wolniej rozkłada kofeinę, a zatem dłużej utrzymuje się ona w organizmie. Właściciele tej odmiany genu potrzebują mniej kawy, by zapewnić sobie energię.
Współautor badań, doktor Nicola Pirastu z Uniwersytetu Edynburskiego zwrócił uwagę w wypowiedzi dla BBC, że "ludzie piją kawę właśnie ze względu na kofeinę, a nie dla smaku".
IAR, kk