Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
polskieradio.pl
Agnieszka Kamińska 12.10.2010

Hamburger bez pleśni po pół roku?

Eksperyment artystki z Manhattanu: fotografuje hamburgera, który prze 6 miesięcy nie uległ zepsuciu.
Hamburger bez pleśni po pół roku?fot. flickr

Nowojorska artystka Sally Davies przez ponad pół roku niemal codziennie fotografuje hamburgera i frytki z zestawu McDonalda HappyMeal.

Jak wynika z fotografii, które zamieszcza regularnie na fotoblogu w ramach projektu ”Happy Meal”, na hamburgerze z wołowiną nie pojawiła się nawet odrobinia pleśni.

54-letnia artystka mówi, że kupiła zestaw 10 kwietnia tego roku. Jak mówi dziennikowi „Daily Mail” kupiła go, by dokumentować, co dzieje się z produktem sieciowego fasfoodu wraz z upływem czasu. McDonalda wybrała przypadkowo. „Był najbliżej mojego domu, ale to mógł być produkt każdej innej sieci z gotową żywnością" - podkreśla.

Po dwóch dniach Davies zwróciła uwagę, że kanapka nie wydziela żadnego zapachu. Od tej pory obserwuje ją z rosnącym przerażeniem. Zaznacza, że nawet jej psy nie połasiły się na "pokusę" wyłożoną na półce.

Davies opowiada, że po ponad 6 miesiącach kanapka stwardniała, frytki i nadzienie nieco się skurczyły. Całość stwardniała, w dotyku jest „podobna do plastiku” i nabrała nieco akrylowego połysku - opisuje artystka.

Rzeczniczka McDonalda Danya Proud cytowana przez portal salon.com zapewnia, że doniesienia na temat hamburgera są nieprawdziwe.

agkm, Daily Mail/Los Angeles Times