Wszystko oczywiście przez nasze geny. To one determinują to, co powinniśmy jeść, kiedy spać i jakie rodzaje aktywności fizycznej wybierać.
Jak zatem dowiedzieć się tego wszystkiego? Testy genetyczne analizowane są w laboratorium we Włoszech, przez naukowców współpracujących z laureatem nagrody Nobla. Wystarczy pobrać wymaz z wewnętrznej strony policzka, włożyć do pojemnika i wysłać do ośrodka badań. O tym, jakich informacji możemy się spodziewać Grażynie Dobroń opowiada doktor Katarzyna Okręglicka, dietetyk z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
- Dzięki takim badaniom dostajemy informacje o tym, jaki mamy rodzaj metabolizmu. W zależności od tego czy nasz organizm lepiej wykorzystuje energię z węglowodanów, czy z tłuszczów, przekłada się to na poziom białka w diecie. Różne produkty będą dla naszego organizmu bardziej optymalne - wyjaśnia ekspertka.
Więcej rozmów na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
W zależności od zestawu genów, inne produkty będą przeważać w diecie różnych osób. Wyniki testów genetycznych wykazują również umiejętność radzenia sobie organizmu z wolnymi rodnikami, czyli substancjami niekorzystnymi. Dodatkowo włoskie badania określą naszą indywidualną wrażliwość na sód, możliwości przyswajania np. kwasu foliowego czy witaminy D.
Testy genetyczne może zrobić sobie każdy. Warto zadbać o dzieci, określić odpowiednią dla nich dietę i od małego wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe.
Na "Instrukcję obsługi człowieka" zapraszamy od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.
(pj, ei)