Jedzenie warzyw i owoców tylko w niewielkim stopniu chroni przed rakiem - twierdzą amerykańscy naukowcy. Nowe wnioski w tej sprawie wyciąnięto na podstawie badań z udziałem pół miliona Europejczyków.
Dwadzieścia lat temu Światowa Organizacja Zdrowia promowała zasadę „pięć razy dziennie". Spożywane w ten sposób warzywa i owoce miały chronić przed nowotworami i innymi chorobami przewlekłymi. Badania ekspertów z prestiżowej uczelni medycznej Mount Sinai w Nowym Jorku obalają jednak tę teorię.
Statystyki wykazały, że dieta uchroniła przed rakiem maksymalnie dwa i pół procent badanych. Niezależni eksperci przypominają jednak, że lepiej jest jeść dużo świeżych warzyw i owoców niż żywność wysoko przetworzoną, tłuszcze czy czerwone mięso.
Zrówonoważona dieta, a także ćwiczenia fizyczne chronią bowiem przed otyłością, która sama w sobie przyczynia się do rozwoju nowotworów.
Amerykańskie badania publikuje Gazeta Krajowego Instytutu Przeciwrakowego (Journal of the National Cancer Institute).