IAR
Marta Kwasnicka
23.03.2011
Japonia: radioaktywne warzywa
W 11 gatunkach warzyw z rejonu Fukushimy wykryto ponadnormatywny poziom materiałów radioaktywnych - informuje japońskie ministerstwo zdrowia.
fot. sxc.hu
Potwierdza to teorię o napromieniowaniu terenów z okolic elektrowni atomowej, zniszczonej w wyniku trzęsienia ziemi i tsunami z 11 marca.
Nadmierne dawki radioaktywnego promieniowania wykryto między innymi w kapuście, brokułach, szpinaku, rzepie oraz w spokrewnionej z rzepą komatsunie. Najbardziej napromieniowane były jednak liście kukitachiny. Poziom radioaktywnego cezu 164-krotnie przekraczał dopuszczalne normy. W wielu innych warzywach poziom cezu jest przekroczony "drastycznie". Ministerstwa zdrowia i pracy wezwały obywateli do niejedzenia tych warzyw, przynajmniej do czasu aż sytuacja się unormuje. Japońskie władze uspokajają też, że od poniedziałku żadne z tych warzyw nie było importowane do innych krajów.
W poniedziałek wstrzymano import liści szpinaku z rejonu Fukushimy. Materiały radioaktywne znaleziono też w surowym mleku z Mito i Kawachi, a także w pietruszce z okolic Hokoty i Namegaty.
(iar)