Patrycja Urbańska, dietetyk, podkreśla, że oprócz przypraw, które rozgrzewają, warto też odpowiednio dobrać rodzaj posiłków i zmniejszyć ilość nabiału w diecie. - Warto wprowadzić więcej posiłków, które będą obfitowały w kasze, do tego rośliny strączkowe, soczewica, ciecierzyca, różne gulasze z cieciorki. Można pokusić się o naleśniki pełnoziarniste z mąki orkiszowej, czyli posiłek absolutnie ciepły! - poleca gość Grażyny Dobroń.
Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>
Dietetyk zaznacza, że na nasze zmysły, ciało i emocje doskonale wpływa także muzyka, która odpowiednio dobrana, może nas rozgrzać od środka. - Okres zimowy to czas, kiedy możemy na chwilę pożegnać się z herbatą zieloną, bardziej zwrócić się ku herbacie czarnej, herbatom owocowym, bo one działają rozgrzewająco - radzi ekspert.
Dlaczego zimą idealnie sprawdzają się zupy kremowe ze sporej ilości warzyw? Posłuchaj całej audycji!
"Instrukcji obsługi człowieka" można słuchać od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15. Zapraszamy.