PAP
Jarosław Krawędkowski
03.06.2014
Będą droższe soki i dżemy z czarnej porzeczki. Przez mniejsze plony
Soki i dżemy z czarnej porzeczki będą droższe. Jak ocenia Krajowe Stowarzyszenie Producentów Czarnej Porzeczki, tegoroczne plony tych owoców będą o ok. 20 - 40 proc. mniejsze niż w 2013 r. Uprawom zaszkodziły m.in. majowe przymrozki czy grad.
Czarna porzeczka. Glow Images/East News
Polska jest największym na świecie producentem czarnej porzeczki. Z naszego kraju pochodzi rocznie ok. 130-150 tys. ton świeżych owoców, koncentratów soków oraz mrożonek z tych owoców.
W 2013 r zebrano w Polsce rekordowe. 150 tys. ton czarnej porzeczki.
Według oceny dr Bożeny Noseckiej z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej w Warszawie, rynek nie był w stanie wchłonąć takich ilości tych owoców.
Stąd ok. 30 tys. ton zamrożono, wyprodukowano ok. 16 tys. ton koncentratu soku. Ok. 6-7 tys. ton trafia na eksport, 5 tys. ton świeżych owoców zostaje na rynku krajowym.
Nadwyżki były również w 2012 r. W latach 2012-2013 produkcja była nieopłacalna, a sytuacja producentów jest przez to trudna - mówi Nosecka.
PAP, jk