- Z dystrybucją żywności ekologicznej od wielu lat są problemy. Wraz z rozwojem ekożywności kanały dystrybucyjne będą się jednak zwiększać. Już nie tylko sklepy ekologiczne i bazarki, ale też supermarkety, coraz częściej małe sklepy rozszerzają swoją ofertę o taką żywność - mówi Maciej Bartoń ze Stowarzyszenia Polska Ekologia, zrzeszającego przetwórców ekożywności.
Rośnie popyt na ekożywność
Popyt na takie zdrowe jedzenie rośnie z roku na rok.
- Jest to trend zauważalny od około 10 lat. Mamy największy trend wzrostowy tego rynku w całej Europie – wyjaśnia ekspert.
Konkurs na najlepszy sklep ekologiczny
W Polsce jest około 600 sklepów z tzw. zdrową żywnością. Stowarzyszenie Polska Ekologia po raz drugi ogłosiło konkurs na najlepszy w naszym kraju sklep ekologiczny w 2013 roku.
- W takim sklepie dużo łatwiej jest dokonać wyboru osobie, która nie ma za bardzo pojęcia o tym, czym jest żywność ekologiczna, ponieważ obsługa jest w nich dużo bardziej wykwalifikowana niż w supermarketach – uważa Bartoń. – Chcemy te sklepy w jakiś sposób nagrodzić, stąd już druga edycja konkursu. Łączna pula nagród to ponad 6 tys. zł na zakupy w przetwórniach znajdujących się w Stowarzyszeniu Polska Ekologia – dodaje.
W tym roku najlepsze sklepy ekologiczne będzie wybierało jury konkursowe, do którego będzie należeć 60 proc. głosów. 40 proc. to, jak wyjaśnia ekspert, siła głosów na Facebooku.
- Konsumenci, fani będą mogli wybierać zwycięzcę konkursu spośród pięciu sklepów zakwalifikowanych do drugiego etapu – dodaje Bartoń.
Zgłoszenia konkursowe będą przyjmowane do 9 listopada.
Hanna Uszyńska, awi