Prof. Agnieszka Wierzbicka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, współautorka systemu QMP, podkreśla, że dobrze, że taka akcja informacyjna o wołowinie ze znakiem jakości QMP została w ogóle przeprowadzona wśród konsumentów. Jak zaznacza zwiększyła ona bowiem nie tylko świadomość, ale i konsumpcję tego mięsa.
- Wierzę, że popyt na to mięso zacznie wzrastać – mówi prof. Agnieszka Wierzbicka.
Jak podkreśla ekspertka, produkcja polskiej wołowiny również wzrasta.
- Z eksportu wołowiny ponad miliard euro jest wartości dodanej – wyjaśnia prof. Agnieszka Wierzbicka.
85 proc. produkcji wołowiny na eksport
Jak dodaje Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego, ok. 15 proc. produkcji wołowiny jest konsumowane w Polsce, a 85 proc. jest eksportowane.
- Główne kierunki to Niemcy, Włochy, Hiszpania. Rośnie rynek francuski. Istotnym odbiorcą jest też Holandia – wymienia gość radiowej Jedynki.
Jak zapewniają zaś producenci wołowiny i kucharze, mięso to można łączyć ze wszystkim: z warzywami, owocami, rybami, owocami morza, innymi gatunkami mięsa, a także z nabiałem, nie wspominając o ziołach i przyprawach.
Aleksandra Tycner, awi