Bank poinformował, że w październiku 2020 r. wskaźnik inflacji bazowej (CPI) obniżył się nieznacznie do 3,1 proc. rdr, o 0,1 pkt. proc. w stosunku do września br.
Według NBP do spadku wskaźnika CPI przyczyniły się: spadek dynamiki cen żywności (o 0,4 pkt. proc. do 2,4 proc. rdr), w przeważającej mierze na skutek niższej rocznej dynamiki cen mięsa (efekt epidemii ASF) oraz owoców (wzrost podaży w bieżącym sezonie gospodarczym).
Dane #NBP: w październiku 2020 r. #inflacja po wyłączeniu cen żywności i energii wyniosła 4,2 proc. Wskaźnik #CPI w analizowanym okresie wyniósł 3,1 proc. (r/r). https://t.co/UfxGoMW0GU #MojeNBP — Narodowy Bank Polski (@nbppl) November 16, 2020
Dane #NBP: w październiku 2020 r. #inflacja po wyłączeniu cen żywności i energii wyniosła 4,2 proc. Wskaźnik #CPI w analizowanym okresie wyniósł 3,1 proc. (r/r). https://t.co/UfxGoMW0GU #MojeNBP
- Wskaźnik inflacji po wyłączeniu cen żywności i energii w październiku br. obniżył się o 0,1 pkt. proc. do 4,2 proc. rdr w wyniku nieznacznego spadku rocznej dynamiki cen towarów - głównie odzieży - przy dalszym wzroście rocznej dynamiki cen usług, przede wszystkim cen ubezpieczeń - poinformowano.
PAP, PR24, akg
Na skróty:
Informacje: Wiadomości| Sport| Gospodarka| thenews.pl| Euranet| IAR| Redakcja Katolicka
Rozrywka i kultura: Muzyka| Kultura| Teatr| Studio Reportażu| Polska Orkiestra Radiowa| Orkiestra Kameralna| Chór Polskiego Radia| Studia nagrań i koncertów| Bilety
Wiedza: Nauka i technologie | Historia | Szkolenia
Programy: Jedynka| Dwójka| Trójka| Czwórka| thenews.pl
Społeczności: Kontakt | Oceń nas!