IAR
Anna Borys
01.03.2013
Producenci żywności mają kłopoty z powodu koniny
Polscy producenci żywności muszą szybko i stanowczo reagować, bo inaczej eksport naszej żywności może zacząć maleć.
Lobo/Wikimedia Commons/CC
Posłuchaj
-
Zastępca głównego inspektora Dorota Krzyżanowska (IAR)
Czytaj także
Czesi, Słowacy czy Litwini prowadzą w mediach sporą nagonkę na polskie mięso, chcąc zablokować jego eksport do krajów Unii Europejskiej.
Dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności, Andrzej Gantner, ma żal do premiera i ministrów spraw zagranicznych i gospodarki, że od razu stanowczo nie reagowali na ataki na polskie mięso. Gartner mówi, że premier Rumunii już następnego dnia po oskarżeniach kierowanych do producentów mięsa z jego kraju odpierał te zarzuty.
Andrzej Gantner uważa, że afera z koniną ma trochę polityczny charakter. Nie dziwi go, że to właśnie Irlandczycy tak mocno rozdmuchali tę sprawę, gdyż Irlandia jest jednym z największych producentów wołowiny w Europie.
Przedsiębiorcy zapowiedzieli, że będą działać na wszelkich możliwych frontach, aby udowadniać najwyższą jakość polskiej żywności. W szczególności będą chcieli przebijać się do mediów, w których najgłośniej się ich atakuje. Chodzi tu głównie o media z Czech, Słowacji, Litwy i Niemiec.