Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Anna Borys 04.03.2013

Polacy już nie lubią tradycyjnych lokalnych warzyw

Pomidory, ogórki i pieczarki - to na nie powinni postawić polscy producenci. Tradycyjne polskie warzywa tracą - czytamy w "Pulsie Biznesu".
Polacy już nie lubią tradycyjnych lokalnych warzywBeverlyLR/sxc.hu/CC

Gazeta pisze, że Polacy jedzą coraz mniej warzyw. W ostatnich latach najmocniej traciły te tradycyjnie polskie: buraki, kapusta, marchew i cebula. Eksperci zwracają uwagę, że dzięki większemu wyborowi warzyw świeżych i przetworów Polacy coraz częściej szukają nowych smaków i próbują warzyw jeszcze niedawno niedostępnych na sklepowych półkach.

Analityk BGŻ Mariusz Dziewulski tłumaczy zmiany modelu konsumpcji warzyw między innymi wzrostem zamożności konsumentów i zmianą stylu ich życia. Jego zdaniem, rosnąć może też konsumpcja warzyw świeżych, takich jak pomidory i ogórki szklarniowe. Warto także inwestować w warzywa, które cieszą powodzeniem za granicą - tak jak polskie pomidory w Rosji czy pieczarki w krajach Unii Europejskiej.



tagi: warzywa