Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Karina Duczyńska 01.12.2014

Mołdawia - słońce, wino i szalona gościnność

Brakuje tu dobrze rozwiniętej bazy noclegowej, gastronomicznej, transportowej, ale jest niesamowita ludzka gościnność. I pyszne jedzenie.
Mołdawianie znani są ze swojego optymistycznego podejścia do życia i otwartości na turystówMołdawianie znani są ze swojego optymistycznego podejścia do życia i otwartości na turystówwikimedia.commons/fot.Zserghei
Posłuchaj
  • Jak wygląda życie w Mołdawii i co czeka mieszkańców tego niewielkiego państwa? - rozmowa z Krzysztofem Matysem (Czwórka/Europejski Lunch)
Czytaj także

Mieszkańcy Mołdawii, graniczącej z Ukrainą i Rumunią, żyją głównie z eksportu wina. Jednak tym, co warto w Mołdawii docenić, jest prosta, zdrowa żywność, bez chemicznych "ulepszaczy". - Mołdawianie jedzą mamałygę zamiast ziemniaków i chleba, na śniadanie, obiad i kolację. To tzw. "słońce na stole" - mówi Krzysztof Matys. - W tym kraju nie ma jeszcze przemysłowego rolnictwa, więc w tamtejszej kuchni najpiękniejsza jest jej naturalność.

Dlatego przybywający do Mołdawii turyści cieszą się z reguły rzeczami, których sami mieszkańcy tego kraju nie doceniają. - Leży on na terenie dawnego Morza Sarmackiego. Gdzieniegdzie więc z ziemi po prostu wystają muszle - mówi Matys. Dodaje jednak, że kraj ten czeka bardzo niepewna przyszłość.

***

Tytuł audycji: Europejski Lunch
Prowadzili: Katarzyna Kornet, Joachim Ciecierski
Gość: Krzysztof Matys, podróżnik
Data emisji: 1.12.2014
Godzina emisji: 13.00

(kd/ag)