Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Ula Czerny 13.05.2011

Kucharski zaklinacz czasu

- Nic tylko porwać tę książkę, pędzić na jakiś bazarek i gotować - mówi Michał Nogaś polecając "Fotografia smaku" w Trójkowym Znaku Jakości.
Kucharski zaklinacz czasuGlow Images/East News
Posłuchaj
  • Trójkowy znak jakości: "Fotografie smaku"
Czytaj także

Książka zawiera potrawy, którymi delektowali się sławni goście pensjonatu w Laśmiadach, a wcześniej domu przy Fortecznej, słynącego z najlepszych przyjęć na Żoliborzu.

Kalina Jędrusik, Stanisław Dygat, Tadeusz Konwicki, Andrzej Wajda, Krzysztof Zanussi i Jerzy Kawalerowicz byli zapraszani na obiady przez autorów książki fotografkę Zofię Nasierowską i filmowca Janusza Majewskiego.

Kucharski przewodnik "Fotografia smaku, czyli 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości" to, jak mówi redaktor Nogaś, kulinarny zaklinacz czasu.

Kolejne rozdziały książki noszą tak frapujące tytułu jak "Bankiet dietetyków", "Uczta wampirów", "Upokorzenie żabojada" i "Ciepłe rączki, zimne nóżki".

- Nawet w smutnych czasach PRL-u, kiedy w sklepach nic nie udawało się znaleźć, Nasierowskiej i Majewskiemu udawało się wyczarować wszelkie możliwe produkty i cieszyć gości i siebie proponowanymi zestawami obiadowymi.

Można na przykład ugotować zupę z młodej pokrzywy z grzankami.

- To nie jest klasyczna książka kucharska, to książka wspomnienie - mówi Michał Nogaś.

"Fotografie smaku. 24 obiady dla tych, którzy lubią i nie lubią przyjmować gości" zostały wznowione po 11 latach, ukazały się właśnie nakładem wydawnictwa Marginesy.

Kliknij ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj", aby usłyszeć więcej o tej książce. Książkowe recenzje znajdą Państwo także na blogu Michała Nogasia.

Audycji "Trójkowy znak jakości" można słuchać w każdy piątek około godz. 7.40.

usc