Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
IAR
Beata Krowicka 13.05.2014

Minister rolnictwa: nic tak nie pachnie jak pieniądz przy wieprzowinie

Minister rolnictwa Marek Sawicki przekonuje Chińczyków do zniesienia embarga na polską wieprzowinę. Według prognoz, nawet 1/3 eksportu tego rodzaju mięsa z Polski może trafić do chińskich konsumentów.
Minister rolnictwa Marek Sawicki na targach spożywczych w SzanghajuMinister rolnictwa Marek Sawicki na targach spożywczych w SzanghajuTomasz Sajewicz/PR
Posłuchaj
  • Marek Sawicki walczy o zniesienie chińskiego embarga na polską wieprzowinę - relacja Tomasza Sajewicza z Szanghaju (IAR)
Czytaj także

Marek Sawicki zapewnia, że zrobi wszystko, aby Chiny zniosły zakaz importu polskiej wieprzowiny do Chin już w czerwcu. Minister rolnictwa dodaje, że wieprzowina z Polski już podbiła chińskie stoły.
- Nasza wieprzowina ma dobrą jakość. Na tej wieprzowinie zarabiają nie tylko Polacy, ale też Chińczycy, a nic tak nie pachnie jak pieniądz przy wieprzowinie - powiedział w wywiadzie dla Polskiego Radia Marek Sawicki.
W 2008 roku do Chin trafiały polskie produkty spożywcze o wartości niespełna 12 milionów euro. 5 lat później ta kwota przekroczyła 160 milionów euro. Dużą część eksportu stanowi polskie mięso. W ubiegłym roku na chińskie stoły trafiło ponad 120 000 ton polskiej wieprzowiny. To tyle samo, co w sumie do Rosji i na Białoruś. Od lutego, w związku z afrykańskim pomorem świń, Chiny wstrzymały import wieprzowiny z Polski.
Minister rolnictwa Marek Sawicki przebywa z oficjalną wizytą w Chinach. We wtorek jest w Szanghaju, gdzie na międzynarodowych targach branży spożywczej swoje produkty prezentuje ponad 60 polskich firm.

W ubiegłym tygodniu Sawicki zapowiedział w "Sygnałach dnia", że po rozmowach w Azji będą negocjacje z Rosją, Ukrainą i Białorusią na temat wznowienia polskiego eksportu wieprzowiny do tych krajów.

''

IAR, bk