IAR
Radosław Różycki
09.06.2011
Kontrola żywności chroni przed kryzysami
Dziś przypada Światowy Dzień Akredytacji. Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji Eugeniusz Roguski tłumaczył w Sygnałach Dnia, że to właśnie instytucja, którą kieruje, sprawdza jakość działania laboratoriów kontrolujących żywność.
fot. Polskie Radio/Wojciech Kusiński
Posłuchaj
-
Eugeniusz Roguski, Dyrektor Polskiego Centrum Akredytacji
Czytaj także
Doktor Eugeniusz Roguski ocenia, że bez wielostopniowego nadzoru nad żywnością, kryzysy takie jak ten związany z zarażeniami bakterią e.coli, zdarzałyby się bardzo często.
Roguski zaznacza, że ten system sprawnie funkcjonuje, a to co stało się w Niemczech, pokazuje, z czym moglibyśmy mieć codziennie do czynienia. Doktor Roguski zauważa, że wydarzenia z Niemiec to pierwsza od wielu lat taka sytuacja.
Polskie Centrum Akredytacji jest krajową jednostką akredytującą upoważnioną do akredytacji jednostek certyfikujących, kontrolujących, laboratoriów badawczych i wzorcujących oraz innych podmiotów prowadzących oceny zgodności i weryfikacje.
rr