IAR
Agnieszka Kamińska
13.03.2012
GIS: na rynku nie ma już żywności z trefną solą
Rzecznik GIS Jan Bondar poinformował, że do tej pory wycofano z obrotu 240 ton żywności, która mogła zawierać sól przemysłową.
Wikipedia/Tomasz Sienicki
Na rynku nie powinno być już żywności, do której produkcji użyto soli wypadowej - zapewnia Główny Inspektorat Sanitarny.
Z zakładów pod nadzorem sanepidu wycofano podejrzaną sól. Do badań pobrano 650 próbek. Wyniki badań będą przesłane do Brukseli. Jan Bondar przypomniał, że stosowana przeważnie w kuchni sól jodowana była i jest bezpieczna.
Afera solna wybuchła pod koniec lutego, kiedy wykryto, że trzy firmy mogły sprzedawać tysiące ton technicznej soli - jako spożywczej, zarabiając miliony złotych.
Przeprowadzone przez specjalistyczne laboratoria badania wykazały, że sól techniczna nie jest groźna dla zdrowia.
agkm
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>