Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
PAP
Katarzyna Karaś 10.03.2013

W hinduskich restauracjach baraninę zastępuje się wołowiną

Szkocki oddział brytyjskiej agencji dbającej o standardy żywności FSA (Food Standards Authority) zbadał 129 hinduskich restauracji.
W hinduskich restauracjach baraninę zastępuje się wołowinąlockstockb/sxc.hu/cc

W 46 przebadanych restauracjach wykryto wołowinę w produktach oferowanych jako baranina, z czego w 33 w ogóle nie było baraniny, a w 13 oba rodzaje mięs były wymieszane.
Według cytowanego przez BBC bakteriologa Hugh Penningtona jest to potencjalnie jeszcze większy skandal niż obecność koniny w produktach opartych na wołowinie. - W Europie jeden lub kilku handlarzy oszukiwało konsumentów, a w Szkocji mamy do czynienia ze zjawiskiem lokalnym, ale za to na większą skalę - zaznaczył naukowiec.
Pennington sądzi, że w tej sprawie nie chodzi tylko o wprowadzenie w błąd konsumentów. - Jeśli w kuchniach oszukuje się klientów w sprawie składu jadłospisu, to czy można im ufać w innych kwestiach, np. obchodzenia się z żywnością, higieny i jakości żywienia? - pyta.
Jego zdaniem konsumentów należy informować, które restauracje winne są nadużyć, by mogli dokonywać świadomego wyboru.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
PAP, kk