IAR
Katarzyna Karaś
30.04.2013
Wybrano najlepszą restaurację na świecie. Tytuł trafił do...
Rodzinna restauracja Celler de Can Roca w Geronie (Hiszpania) została uznana za najlepszą na świecie przez prestiżowy miesięcznik "Restaurant".
Gęsina. Jedno z dań serwowanych w Celler de Can RocaRobert Young/Wikimedia Commons/CC
Posłuchaj
-
Wybrano najlepszą restaurację na świecie. Relacja Ewy Wysockiej z Barcelony (IAR)
Czytaj także
Celler de Can Roca prowadzona jest przez trzech braci: Joan jest kucharzem, Jordi cukiernikiem a Josep specjalistą od win i szefem sali. - Staramy się rozwijać bez względu na przyznawane nam tytuły. Budować własny styl oparty na tradycji, wrażliwości i pracy - podkreśla Jordi Roca.
Restauracja oferuje dwa menu. Droższe, za 165 euro, nazywa się Festiwal i składa się z dziewięciu dań i dwóch deserów. W jego skład wchodzi m.in. mus z oliwek, wołowina na orzechach i lody z tostów.
Przyznanie pierwszego miejsca w rankingu Celler de Can Roca zostało uznane przez hiszpańskie media za "wyczekiwany powrót dobrych wiadomości”. "Nareszcie dobrze piszą o Hiszpanii” - przyznał z ulgą komentator z "El Pais". "Hiszpanię znów wskazują palcem, ale tym razem nie przez wzrost deficytu i bezrobocia” - podkreślił dziennikarz z "El Mundo".
Londyńskie pismo "Restaurant" co roku wybiera 50 najlepszych restauracji. Ranking jest uznawany za prestiżowy w świecie gastronomii. Przez ostatnie dwa lata listę otwierała restauracja Noma z Kopenhagi. Wcześniej, przez cztery lata, pierwszy na liście był El Bulli z Rosas, na katalońskim Costa Brava.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR, kk
![''](/302a92b5-bcdf-4e88-b049-852256d73698.file)