Dyrektor Federacji Polskich Banków Żywności Małgorzata Lelonkiewicz uważa, że wprowadzenie nowych przepisów jest ważne zwłaszcza dla najuboższych.
Dzięki zmianom od 300 do 600 tysięcy ton żywności, która była marnowana może trafić do najbardziej potrzebujących za pośrednictwem organizacji charytatywnych. Lelonkiewicz za sukces uzna przekazanie potrzebującym nawet 10 procent tej żywności.
Małgorzata Lelonkiewicz nie wie jeszcze co trafi do banków żywności. Przydadzą się wszystkie produkty, ale przedstawicielka Federacji Polskich Banków Żywności liczy także na droższe produkty (pakowane wędliny, mięso), które rzadko pojawiają się na stołach najuboższych. One również do tej pory trafiały do utylizacji.
Jedzenie bez płacenia VAT-u od dziś mogą oddać między innymi firmy cateringowe, sklepy, markety, hurtownie czy hotele. Podatku od darowanej na cele charytatywne żywności od 2009 roku nie muszą płacić także jej producenci.
Przekazywane muszą być pełnowartościowe produkty, a termin przydatności do spożycia nie może być przekroczony.
ps