IAR
Agnieszka Jaremczak
25.10.2013
Makaron obchodzi swoje święto
Wymyślili go Arabowie, ale to Włosi uchodzą za jego ojczyznę. Trudno wyobrazić sobie jakikolwiek włoski posiłek bez makaronu. To prawdziwy specjał ich kuchni.
We Włoszech podobno jest 1600 rodzajów makaronuwikimedia commons
Posłuchaj
-
Posłuchaj relacji Marka Lehnerta (IAR)
Czytaj także
Włosi wyprodukowali w zeszłym roku 3,5 miliarda ton makaronu. Statystyczny Włoch zjada rocznie 26 kilogramów klusek. Makaron jest nieodłącznym elementem włoskiej kuchni. Tu narodziło się też słowo makaron, a także widelec, którym łatwiej go jeść niż rękami.
25 października, po raz szesnasty obchodzony jest światowy dzień makaronu. Ze zrozumiałych powodów szczególnie uroczyście świętowany będzie we Włoszech.
Miarodajne źródła twierdzą, że jest we Włoszech 1600 formatów makaronu. Mimo tak ogromnego wyboru, najpopularniejsze - we Włoszech i poza ich granicami - pozostaje spaghetti. Nieprzypadkowo jeden ze swych przebojów poświęcił mu Fred Bongusto.
IAR/asop