Dietetycy informują, ze 30 procent złego cholesterolu pochodzi z tłustego jedzenia, ale całą resztę produkuje wątroba.
Więcej rozmów Grażyny Dobroń na temat rozwoju osobistego, zdrowia i psychologii znajdziesz na podstronach "Instrukcji obsługi człowieka" i "Dobronocki" >>>
- Wątroba jest trochę jak taka gospodyni, która ma do sprzątnięcia sześciopokojowe mieszkanie - mówi Urszula Kwiatek, dietetyk. - Ona nie wie, czy posprzątać jeden pokój perfekcyjnie, czy wszystkie tak po łebkach, ale bardzo się stara, żeby we wszystkich sześciu zawsze było czysto - wyjaśnia dietetyk.
Zdaniem Urszuli Kwiatek wątroba to taki narząd, który wymaga wielkiego szacunku i wielkiej uwagi. – Nie boli kiedy choruje, a jak jest już z nią bardzo źle to powoli zaczyna puchnąć - przestrzega dietetyk. - Wtedy rozpycha się zaczynając uciskać prawe żebro i wtedy zwracamy na nią uwagę - dodaje gość Grażyny Dobroń.
Kiedy wątroba zaczyna chorować, należy przejść na dietę, ale także zwrócić uwagę na stres. Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.
"Instrukcja obsługi człowieka" w Trójce od poniedziałku do czwartku o godz. 11.15.