Dodał, że szkodliwe związki chemiczne w niej wykryte to śladowe ilości, które powstają podczas procesu produkcyjnego. - Nie ma żadnego alertu, ale też nie bagatelizujemy sytuacji. Mamy tu do czynienia z pozostałością z procesu syntezy chemicznej - powiedział Grzegorz Cessak.Wytłumaczył, że nitrozoamina powstaje przy okazji syntezy produktu leczniczego albo w procesie dalszej obróbki, gdzie występują związki azotowe, np. przy dodawaniu substancji pomocniczych lub rozpuszczalników. - To cały proces technologiczny - dodał.
Brak kontroli cukrzycy to duże szkodyJego zdaniem to nie jest nowa sytuacja, a nitrozoaminy w metforminie w śladowych ilościach obecne musiały być od dawna, a prowadzony, po wezwaniu przez Europejską Agencję Leków (EMA), przegląd pozwolił na ich ujawnienie.Dodał, że nie zagrażają one zdrowiu i życiu, gdy są w minimalnych stężeniach. - W żywności nitrozoaminy występują w większych ilościach - uspokoił.Najważniejsze jest, aby pacjenci nie przerywali kuracji, bo wtedy szkody z braku kontroli cukrzycy mogą być bardzo duże.
kstar
Na skróty:
Informacje: Wiadomości| Sport| Gospodarka| thenews.pl| Euranet| IAR| Redakcja Katolicka
Rozrywka i kultura: Muzyka| Kultura| Teatr| Studio Reportażu| Polska Orkiestra Radiowa| Orkiestra Kameralna| Chór Polskiego Radia| Studia nagrań i koncertów| Bilety
Wiedza: Nauka i technologie | Historia | Szkolenia
Programy: Jedynka| Dwójka| Trójka| Czwórka| thenews.pl
Społeczności: Kontakt | Oceń nas!