Dwójka
Bartosz Chmielewski
29.12.2014
Z Semkowem w kuchni i na estradzie
- Miałam wielki zaszczyt zaspokajać gusty kulinarne maestra, w czym pomagały moja mama oraz Nela Rubinstein - wspominała Jerzego Semkowa pianistka Ewa Osińska.
Jerzy Semkow. Jednego z najwybitniejszych mistrzów batuty pożegnaliśmy tuż przed świętami Bożego NarodzeniaPAP/Adam Hawałej
Posłuchaj
-
Z Semkowem w kuchni i na estradzie (Duża czarna/Dwójka)
Czytaj także
Jeden z najwybitniejszych dyrygentów naszych czasów zmarł 23 grudnia. Wiele powiedziano w ciągu minionego tygodnia o jego dokonaniach artystycznych. W audycji "Duża czarna" przyjrzeliśmy się Jerzemu Semkowowi także jako człowiekowi.
Pianistka Ewa Osińska wspominała nie tylko wspólne występy z dyrygentem w Ameryce, lecz także ich osobistą zażyłość. - Jak wielu wybitnych artystów, maestro był też smakoszem - mówiła artystka, która serwowała Jerzemu Semkowowi tradycyjne dania kuchni polskiej i litewskiej. - Był człowiekiem niezwykle dyskretnym, a przy tym erudytą o nienagannych manierach - wspominała. - Jego obecność determinowała klimat spotkania - dodała.
Ewa Osińska wspominała też koncerty Jerzego Semkowa, w których miała przyjemność uczestniczyć jako słuchacz. Po jednym z nich nie odezwały się zwyczajowe oklaski, lecz zapadła grobowa cisza...
Tytuł audycji: Duża czarna
Prowadzenie: Przemysław Psikuta
Goście: Stanisław Dybowski (muzykolog i krytyk muzyczny), Ewa Osińska (pianistka)
Data emisji: 27.12.2014
Godzina emisji: 14.00
mm/bch