Gość Katarzyny Pruchnickiej podkreśla, że jego zdaniem kuchnia męska opiera się na wołowinie. - Kiedy myślę o kuchni, widzę wołowinę. Kurczaka za mięso nie biorę ze względu na to, jak te zwierzęta są hodowane - mówił Marcin Kuc.
Autor bloga kulinarnego radzi znaleźć zaufanego dostawcę, żeby mieć pewność co do jakości mięsa. - A wtedy już tylko sól, pieprz, rozmaryn i niczego więcej nie potrzeba do dobrego mięsa - powiedział Marcin Kuc.
Kawałkowi mięsa przed przyrządzeniem trzeba się jednak przyjrzeć, bo inaczej przygotowuje się mięso chude, a inaczej przerośnięte tłuszczem. A najlepsze dodatki do steków? Marcin Kuc poleca karmelizowane marchewki albo puree i to nie tylko z ziemniaków. Dodaje też, że dobra wołowina powinna być sezonowana na sucho.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadziła: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Kuc (blog jajawkuchni.pl)
Data emisji: 29.01.2015
Godzina emisji: 11.15
(ei/mp)