Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Agnieszka Furtak-Bilnik 19.05.2016

Chwasty w kuchni. Niedoceniony skarb natury

- Podagrycznik pospolity to roślina, z którą każdy gdzieś się zetknął. Jemy jego łodygi i liście, jest smaczny i bardzo zdrowy - zapewnia Katarzyna Pruchnicka.
Posłuchaj
  • Chwasty w kuchni. Nie tak straszne, jak się wydaje (A nuż, widelec/Trójka)
Czytaj także

Jak dodaje w audycji "A nuż, widelec" jej rozmówczyni, Anna Rumińska, podagrycznik był kiedyś bardzo popularną rośliną i został ostatnio niesłusznie zapomniany. - Można go traktować tak jak szpinak: dusić, jeść na surowo, suszyć. On ma zawsze wielką siłę leczniczą - uważa specjalistka.

Jakie jeszcze rośliny, powszechnie uznawane za chwasty, możemy z powodzeniem wykorzystać w kuchni? Zachęcamy do wysłuchania nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Anna Rumińska
Data emisji:
19.05.2016
Godzina emisji: 11.15

fbi/mk