Jersinioza to nowe zjawisko, choroba, która może dopaść każdego. - Gospodarzem dla pałeczek tej bakterii jest trzoda chlewna, a człowiek zaraża się poprzez kontakt z mięsem - mówił Rafał Bierczyński z Narodowego Instytutu Zdrowia. - Zdarzają się też zakażenia poprzez spożycie produktów mlecznych i pochodnych.
Cechą charakterystyczną drobnoustrojów jest to, że żyją i mnożą się nawet w lodówce. Jeśli nie umyjemy rąk - konsekwencje zakażenia mogą być bardzo nieprzyjemne.
Czym objawia się jersinioza i jak przebiega leczenie, a także od czego zależy, czy będzie ono skuteczne? O tym w materiale reporterskim Marty Hoppe.
***
Prowadzący: Patryk Kuniszewicz
Materiały: Marta Hoppe
Data emisji: 14.04.2016
Godzina emisji: 11.10
Materiał wyemitowano w audycji "Nawiedzeni".
kd