Praca w gastronomii. "Jest jej więcej niż było rok temu"
Gastronomia i hotelarstwo to gałęzie gospodarki, które najmocniej ucierpiały na pandemicznych obostrzeniach. Wielu pracowników postanowiło się przebranżowić. Czy to oznacza, że po powrocie do normalności właśnie tam najłatwiej będzie znaleźć pracę?
03:41 PR1_AAC 2021_05_31-07-42-44.mp3 Czy w świecie po pandemii jest miejsce na dobrze płatną pracę sezonową? (Sygnały dnia/Jedynka)
Bezcenne doświadczenie
Pierwsza, wakacyjna praca to wartość, której nie da się przecenić. Młody człowiek może dzięki niej zdobyć nie tylko doświadczenie zawodowe. - Taka osoba zdobywa umiejętność dostosowania się do wymagań pracodawcy, zachowania rytmu pracy, regulaminu pracy i to jest bardzo duży atut, który można sobie wpisać w CV, szukając później poważnej, stałej pracy - mówi Marcin Błaszko z Młodzieżowego Biura Pracy w Bydgoszczy.
Z badań Agencji Zatrudnienia Randstat wynika, że choć pandemia COVID-19 wciąż nie wygasła, to perspektywy na rynku pracy wakacyjnej są bardzo dobre. Zwłaszcza dla osób młodych. - Obecnie mamy znacznie więcej firm deklarujących zatrudnienie pracowników dorywczych. O ile przed pandemią 15 proc. firm mówiło o takich perspektywach dla pracowników, obecnie mówi tak w zasadzie co czwarta badana firma - wylicza rzecznik prasowy firmy Randstadt, Mateusz Żydek.
Fb/Randstad Polska
Paszport covidowy szansą na odrodzenie turystyki?
Zobacz także:
Która branża najsprawniej wróci do normalności?
Chęć zatrudnienia pracowników sezonowych deklarują między innymi przedstawiciele firm budowlanych i transportowych. - W przypadku branży budowlanej ma to związek z większą liczbą inwestycji w tym sezonie wakacyjnym. Pogoda wiosną nie sprzyjała branży budowlanej, więc w większym stopniu będzie chciała pracować w okresie letnim - mówi Mateusz Żydek i dodaje, że na oferty można liczyć również w handlu i rolnictwie.
A jednak zdaniem ekspertów sprawne wyjście z ogólnoświatowego zamknięcia może nie być takie proste i nie każda branża zdąży uczynić to do jesieni. - Niektóre branże, jak turystyka czy gastronomia, przeżywały kryzys i przeżywają go nadal. Z jednej strony mamy upór i niektóre gałęzie gospodarki będą radziły sobie jeszcze lepiej niż zwykle, natomiast w niektórych odmrażanie będzie dłuższe - uważa Marcin Roszkowski, prezes Instytutu Jagiellońskiego.
YouTube/Instytut Jagielloński
***
Tytuł audycji: Sygnały dnia
Prowadzą: Karolina Rożej i Katarzyna Gójska
Materiał: Aleksander Ziemiańczyk
Data emisji: 31.05.2021
Godzina emisji: 7:42
mg